Поштовани пољопривердни произвођачи, општина Нова Црња финансира узорковање пољопривредног земљишта ради добијања података о садржају хранива, хумуса и реакција земљишта(PH), како би се на основу тога одредиле потребне дозе и врсте ђубрива . Узорковање земљишта добија на важности због високих цена минералних ђубрива те да се иста не би набављала у већим количинама или неадекватног састава азота , фосфора и калијума за те парцеле, тј да не долази до прекомерног или недовољног уношења ђубрива .

 

Поступак узимања узорака подразумева неколико корака:

  1. Очистити површину земље од остатака претходног усева до дубине 1,5 до 2 cm( слика бр.1)
  2. Ашовом ископати земљу до 30 cm (то је дубина целог ашова)(слика бр.2)
  3. Засећи слој земљишта по читавој дубини профила . Пажљиво извадити ашов са земљом тако да земља остане на ашову (слика бр.3). Ножем се скине земља са сваке стране ашова, тако да по средини ашова остане слој земље ( трака ) ширине 3-5 cm који служи за анализу.
  4. Мешање узорака- узорке земљишта узети на 15-20 места са парцеле до 5 ha i са исте дубине, помешати их у исту кофу и од њих направити један узорак (0,5-1kg)
  5. Узорак ставити у PVC кесу

https://agrounik.rs/wp-content/uploads/2020/02/uzorak-zemljista.jpg

https://agrounik.rs/wp-content/uploads/2020/02/uzorak-zemljista-2.jpg https://agrounik.rs/wp-content/uploads/2020/02/uzorak-zemljista-3.jpg

  1. Уколико се располаже са сондом за узорке, поступак је много једноставнији и бржи .
  2. Узимање узорака може да се ради ,,по дијагонали“ или ,, цик-цак“
  3. Затворену полиетиленску врећицу ставити у већу кесу у којој је убачена етикета са подацима везаним за узорак земљишта:
  • Име и презиме
  • Адреса ( улица и број, место, поштански број) и телефон корисника
  • Катастарска општина
  • Величина парцеле и број парцеле
  • Дубина са које је узет узорак
  • Претходни усев и наредни усеви( планирани у наредне четири године).

 

НАПОМЕНА

 

Општина Нова Црња ће финансирати свако пољопривредно газдиство или Земљорадничку Задругу са по два узорка тј са две парцеле . Узорке можете донети сваког радног дана у својим Месним Заједницама и сваког петка у недељи до 10 часова када ће их општинско возило покупити и однети у ПСС у Зрењанин .

 

Контакт особа Бранислав Дамјанов 062/305-765