Poštovani poljopriverdni proizvođači, opština Nova Crnja finansira uzorkovanje poljoprivrednog zemljišta radi dobijanja podataka o sadržaju hraniva, humusa i reakcija zemljišta(PH), kako bi se na osnovu toga odredile potrebne doze i vrste đubriva . Uzorkovanje zemljišta dobija na važnosti zbog visokih cena mineralnih đubriva te da se ista ne bi nabavljala u većim količinama ili neadekvatnog sastava azota , fosfora i kalijuma za te parcele, tj da ne dolazi do prekomernog ili nedovoljnog unošenja đubriva .

 

Postupak uzimanja uzoraka podrazumeva nekoliko koraka:

  1. Očistiti površinu zemlje od ostataka prethodnog useva do dubine 1,5 do 2 cm( slika br.1)
  2. Ašovom iskopati zemlju do 30 cm (to je dubina celog ašova)(slika br.2)
  3. Zaseći sloj zemljišta po čitavoj dubini profila . Pažljivo izvaditi ašov sa zemljom tako da zemlja ostane na ašovu (slika br.3). Nožem se skine zemlja sa svake strane ašova, tako da po sredini ašova ostane sloj zemlje ( traka ) širine 3-5 cm koji služi za analizu.
  4. Mešanje uzoraka- uzorke zemljišta uzeti na 15-20 mesta sa parcele do 5 ha i sa iste dubine, pomešati ih u istu kofu i od njih napraviti jedan uzorak (0,5-1kg)
  5. Uzorak staviti u PVC kesu

https://agrounik.rs/wp-content/uploads/2020/02/uzorak-zemljista.jpg

 

https://agrounik.rs/wp-content/uploads/2020/02/uzorak-zemljista-2.jpghttps://agrounik.rs/wp-content/uploads/2020/02/uzorak-zemljista-3.jpg

  1. Ukoliko se raspolaže sa sondom za uzorke, postupak je mnogo jednostavniji i brži .
  2. Uzimanje uzoraka može da se radi ,,po dijagonali“ ili ,, cik-cak“
  3. Zatvorenu polietilensku vrećicu staviti u veću kesu u kojoj je ubačena etiketa sa podacima vezanim za uzorak zemljišta:
  • Ime i prezime
  • Adresa ( ulica i broj, mesto, poštanski broj) i telefon korisnika
  • Katastarska opština
  • Veličina parcele i broj parcele
  • Dubina sa koje je uzet uzorak
  • Prethodni usev i naredni usevi( planirani u naredne četiri godine).

NAPOMENA

 

Opština Nova Crnja će finansirati svako poljoprivredno gazdistvo ili Zemljoradničku Zadrugu sa po dva uzorka tj sa dve parcele . Uzorke možete doneti svakog radnog dana u svojim Mesnim Zajednicama i svakog petka u nedelji do 10 časova kada će ih opštinsko vozilo pokupiti i odneti u PSS u Zrenjanin .

 

Kontakt osoba Branislav Damjanov 062/305-765