РЕПУБЛИКА СРБИЈА-А.П. ВОЈВОДИНА
ОПШТИНА НОВА ЦРЊА
ОПШТИНСКА УПРАВА
Одељење за привреду и локални економски развој
Број:III-02-501-0001/24-1
Датум:23.01.2024.год.


ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОДНЕТОМ ЗАХТЕВУ ЗА ОДЛУЧИВАЊЕ
О ПОТРЕБИ ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА ПРОЈЕКТА
НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ


Носилац пројекта NIS a.d. Нови Сад, ул. Народног фронта 12 је преко друштва са ограниченом одговорношћу за инжењеринг, изградњу и одржавање енергетских објеката ,,Енрготехника- Јужна Бачка” ул. Пут новосадског партизанског одреда бр .1, 21113 Нови Сад, дана 22.01.2024. године поднeo захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на живиотну средину Пројекта „ Гасна електрана Српска Црња 2.4 MW са прикључцима на инфраструктуру“ , који се планира на катастарској парцели бр. 7189 КО Српска Црња . Планирана електана налазиће се на локацији постојеће СГС ( сабирно гасна станица ) Српска Црња у власништву NIS a.d.

На предметној локацији налазиће се и трансформаторска станица за подизање напона са 0.4 kV на 20 kV која је неопходна за прикључење на дистрибутивни систем. Пројекат обухвата активности на изградњи објекта за монетизацију гаса са поља Српска Црња изградњом постројења за производњу електричне енергије на предметној локацији. За потребе рада мале електране користе се два енергента:
-,, Кисели гас LowBTU”- природни гас из бушотина
-,,Природни гас”- природни гас из дистрибутивне гасне мреже .

У прилогу захтева достављен је попуњен упитник о утицау Пројекта на чиниоце животне средине. Одељење за привреду и локални економски развој општине Нова Црња ће донети одлуку о утицају Пројекта на животну средину, а на основу тога и на основу мишљења јавности и одлуку о потреби израде студије о процени утицаја Пројекта на животну средину.

Увид у податке и документацију из захтева носиоца Пројекта може се извршити у просторији бр.5 Одељења за привреду и локални економски развој општинске управе Нова
Црња, улица ЈНА бр.110, радним данима од 10-13 часова.

Заинтересовани органи, организације и јавност могу у року од 10 дана од дана оглашавања доставити мишљење о захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја предметног Пројекта на животну средину овом органу.

Обавештење се објављује на основу члана 10. ст. 1. и 2. и члана 29. став 1. Закона опроцени утицаја на животну средину („Сл. гласник РС“ број 135/04 и 36/09).

Саветник за послове пољопривреде и заштиту животне средине
Бранислав Дамјанов