REPUBLIKA SRBIJA-A.P. VOJVODINA
OPŠTINA NOVA CRNjA
OPŠTINSKA UPRAVA
Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj
Broj:III-02-501-0001/24-1
Datum:23.01.2024.god.


OBAVEŠTENjE O PODNETOM ZAHTEVU ZA ODLUČIVANjE
O POTREBI PROCENE UTICAJA PROJEKTA
NA ŽIVOTNU SREDINU


Nosilac projekta NIS a.d. Novi Sad, ul. Narodnog fronta 12 je preko društva sa ograničenom odgovornošću za inženjering, izgradnju i održavanje energetskih objekata ,,Enrgotehnika- Južna Bačka” ul. Put novosadskog partizanskog odreda br .1, 21113 Novi Sad, dana 22.01.2024. godine podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na živiotnu sredinu Projekta „ Gasna elektrana Srpska Crnja 2.4 MW sa priključcima na infrastrukturu“ , koji se planira na katastarskoj parceli br. 7189 KO Srpska Crnja . Planirana elektana nalaziće se na lokaciji postojeće SGS ( sabirno gasna stanica ) Srpska Crnja u vlasništvu NIS a.d.

Na predmetnoj lokaciji nalaziće se i transformatorska stanica za podizanje napona sa 0.4 kV na 20 kV koja je neophodna za priključenje na distributivni sistem. Projekat obuhvata aktivnosti na izgradnji objekta za monetizaciju gasa sa polja Srpska Crnja izgradnjom postrojenja za proizvodnju električne energije na predmetnoj lokaciji. Za potrebe rada male elektrane koriste se dva energenta:
-,, Kiseli gas LowBTU”- prirodni gas iz bušotina
-,,Prirodni gas”- prirodni gas iz distributivne gasne mreže .

U prilogu zahteva dostavljen je popunjen upitnik o uticau Projekta na činioce životne sredine. Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Nova Crnja će doneti odluku o uticaju Projekta na životnu sredinu, a na osnovu toga i na osnovu mišljenja javnosti i odluku o potrebi izrade studije o proceni uticaja Projekta na životnu sredinu.

Uvid u podatke i dokumentaciju iz zahteva nosioca Projekta može se izvršiti u prostoriji br.5 Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštinske uprave Nova
Crnja, ulica JNA br.110, radnim danima od 10-13 časova.

Zainteresovani organi, organizacije i javnost mogu u roku od 10 dana od dana oglašavanja dostaviti mišljenje o zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja predmetnog Projekta na životnu sredinu ovom organu.

Obaveštenje se objavljuje na osnovu člana 10. st. 1. i 2. i člana 29. stav 1. Zakona oproceni uticaja na životnu sredinu („Sl. glasnik RS“ broj 135/04 i 36/09).

Savetnik za poslove poljoprivrede i zaštitu životne sredine
Branislav Damjanov