Заједничком акцијом и наставком дугогодишње сарадње Фондације “Csilla von Boeselager Stiftung Osteuropahilfe“, Удружења грађана “Дуга“ из Аде, као и општине Нова Црња, деци из категорије социјално угрожених грађана у општини Нова Црња, уручени су на поклон бицикли.

Представници Фондације који већ 30 година помажу становницима општине Нова Црња и свим грађанима у Србији донирајући болницама, школама и ватрогасним станицама, као и појединцима, уручили су 24 бицикла.

Овде сам рођена, ишла сам овде у школу, а после сам похађала зрењанинску Гимназију. Увек ми је жеља била да помажем другима. Рекла сам себи да ћу једног дана бити болничарка, али су родитељи сматрали да могу много више од тога. Међутим, нисмо имали новца па смо продавали све што смо имали само да бих ја могла да завршим школовање. Како нисам имала посла у Кикинди и Зрењанину, отишла сам у иностранство. Тамо сам радила у болници за рударе. Заједно са својим супругом, обилазили смо Африку, угрожене, помагали смо онима којима је помоћ била неопходна. Имам родбину у Румунији коју сам често посећивала и помагала. После сам оставила медицинску струку и посветила се само хуманитарном раду и тако је све почело пре 30 година – рекла је Елизабет Фесел де Алемани, чланица Фондације.

Током боравка представника Фондације, биће уручена и помоћ запосленима у ЈКП “8. август“ у Српској Црњи, а посетиће се и породице у Војвода Степи. Поред тога, предвиђен је и обилазак дневног боравка за ромску и сиромашну децу, који Фондација делимично финансира.

-Ово је већ прешло у традицију јер наша почасна суграђанка по ко зна који пут долази у општину Нова Црња како би помогла нашим грађанима. Помажу не само у нашој општини већ и градовима у окружењу, болницама, домовима за старе, школама, тако да нам је овакав вид помоћи од великог значаја. а посебно смо срећни што се нача почасна грађанка увек сети оних којима је помоћ потребна – изјавио је Владимир Бракус, председник општине Нова Црња.

-Ово је посебан дан за општину Нова Црња зато што се почасни грађанин наше општине вратио кући и ово је само један мали део свега онога што је она помогла општини Нова Црња. Иза ње је хуманитарни рад са децом, рад са социјално угроженом категоријом, са маргиналним групама. Помагала је свим угоженим грађанима на простору бивше Југославије, Румуније и Мађарске. До сада је у општини Нова Црња помогла сваком удружењу и буквално не можемо да побројимо све оно што је урадила до сада за нас. Договор је да миниално још 20 година радимо и стварамо заједнички. Ми припремамо и једну књигу о њеном животу и раду и да набројимо све оно што је учинила за све наше грађане у претходних 30 година. Ми смо посебно поносни што она никада није заборавила своје место и то је леп пример свакоме – истакао је Драган Даничић, заменик председника општине Нова Црња.

Током посете општини Нова Црња, представници Фондације, општинских власти као и представници Удружења “Дуга“, посетиће наредних дана Основну школу у Радојеву коју похађа више од 85 одсто ученика ромске националности. Такође, превиђен је обилазак дневне и специјалне болнице у Новом Кнежевцу, као и дневног центра “Отворени загрљај“.

-Јако сам срећна што сам могла да присуствујем предаји бицикала, али сам и веома узбуђена на основу онога што м све чека на овом лепом путу. Такође се радујем свему ономе што ћемо у будуичности мои заједничк да радимо. Од срца захваљујем домаћинима на веома великој љубазности, као и дивном гостопримству – додала је Валентина Хорнкамп, генерални директор организације

Републичка агенција за безбедност саобраћаја такође је припремила поклоне малишанима којима су уручени бицикли како би били што безбеднији учесници у саобраћају:

Желео бих да похвалим хуманитарну акцију у оквиру које су деца добила бицикле на основу којих ће постати учесници у саобраћају у својству возача бицикала. У том случају, Агенција за безбеднпст саобраћаја веома води рачуна о томе како се деца понашају у саобраћају и да буду безбедна. Зато сваке године учимо децу како да се понашају у саобрачају . Системски приступ је нешто што може да да резултате на дугорочном плану. То подразуева да деца од малих ногу морају да се васпитавају и уче о основним правилима, да буду видљиви у саобраћају, да носе опрему, да прелазе улицу гурајући бицикл, али и да причају са родитељима о свим стварима у саобраћају како би били безбеднији на што бољи начн – истакао је Милан Илић, саветник директора Републичке агенције за безбедност саобраћаја.

На крају посете, предвиђена је посета општини Ада, где ће се обавити састанак са представницима Удружења “Дуга“, али и са представницима локалне самоуправе.

извор: Pallas radio