Zajedničkom akcijom i nastavkom dugogodišnje saradnje Fondacije “Csilla von Boeselager Stiftung Osteuropahilfe“, Udruženja građana “Duga“ iz Ade, kao i opštine Nova Crnja, deci iz kategorije socijalno ugroženih građana u opštini Nova Crnja, uručeni su na poklon bicikli.

Predstavnici Fondacije koji već 30 godina pomažu stanovnicima opštine Nova Crnja i svim građanima u Srbiji donirajući bolnicama, školama i vatrogasnim stanicama, kao i pojedincima, uručili su 24 bicikla.

– Ovde sam rođena, išla sam ovde u školu, a posle sam pohađala zrenjaninsku Gimnaziju. Uvek mi je želja bila da pomažem drugima. Rekla sam sebi da ću jednog dana biti bolničarka, ali su roditelji smatrali da mogu mnogo više od toga. Međutim, nismo imali novca pa smo prodavali sve što smo imali samo da bih ja mogla da završim školovanje. Kako nisam imala posla u Kikindi i Zrenjaninu, otišla sam u inostranstvo. Tamo sam radila u bolnici za rudare. Zajedno sa svojim suprugom, obilazili smo Afriku, ugrožene, pomagali smo onima kojima je pomoć bila neophodna. Imam rodbinu u Rumuniji koju sam često posećivala i pomagala. Posle sam ostavila medicinsku struku i posvetila se samo humanitarnom radu i tako je sve počelo pre 30 godina – rekla je Elizabet Fesel de Alemani, članica Fondacije.

 

Tokom boravka predstavnika Fondacije, biće uručena i pomoć zaposlenima u JKP “8. avgust“ u Srpskoj Crnji, a posetiće se i porodice u Vojvoda Stepi. Pored toga, predviđen je i obilazak dnevnog boravka za romsku i siromašnu decu, koji Fondacija delimično finansira.

-Ovo je već prešlo u tradiciju jer naša počasna sugrađanka po ko zna koji put dolazi u opštinu Nova Crnja kako bi pomogla našim građanima. Pomažu ne samo u našoj opštini već i gradovima u okruženju, bolnicama, domovima za stare, školama, tako da nam je ovakav vid pomoći od velikog značaja. a posebno smo srećni što se nača počasna građanka uvek seti onih kojima je pomoć potrebna – izjavio je Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja.

-Ovo je poseban dan za opštinu Nova Crnja zato što se počasni građanin naše opštine vratio kući i ovo je samo jedan mali deo svega onoga što je ona pomogla opštini Nova Crnja. Iza nje je humanitarni rad sa decom, rad sa socijalno ugroženom kategorijom, sa marginalnim grupama. Pomagala je svim ugoženim građanima na prostoru bivše Jugoslavije, Rumunije i Mađarske. Do sada je u opštini Nova Crnja pomogla svakom udruženju i bukvalno ne možemo da pobrojimo sve ono što je uradila do sada za nas. Dogovor je da minialno još 20 godina radimo i stvaramo zajednički. Mi pripremamo i jednu knjigu o njenom životu i radu i da nabrojimo sve ono što je učinila za sve naše građane u prethodnih 30 godina. Mi smo posebno ponosni što ona nikada nije zaboravila svoje mesto i to je lep primer svakome – istakao je Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja.

Tokom posete opštini Nova Crnja, predstavnici Fondacije, opštinskih vlasti kao i predstavnici Udruženja “Duga“, posetiće narednih dana Osnovnu školu u Radojevu koju pohađa više od 85 odsto učenika romske nacionalnosti. Takođe, previđen je obilazak dnevne i specijalne bolnice u Novom Kneževcu, kao i dnevnog centra “Otvoreni zagrljaj“.

-Jako sam srećna što sam mogla da prisustvujem predaji bicikala, ali sam i veoma uzbuđena na osnovu onoga što m sve čeka na ovom lepom putu. Takođe se radujem svemu onome što ćemo u buduičnosti moi zajedničk da radimo. Od srca zahvaljujem domaćinima na veoma velikoj ljubaznosti, kao i divnom gostoprimstvu – dodala je Valentina Hornkamp, generalni direktor organizacije

Republička agencija za bezbednost saobraćaja takođe je pripremila poklone mališanima kojima su uručeni bicikli kako bi bili što bezbedniji učesnici u saobraćaju:

Želeo bih da pohvalim humanitarnu akciju u okviru koje su deca dobila bicikle na osnovu kojih će postati učesnici u saobraćaju u svojstvu vozača bicikala. U tom slučaju, Agencija za bezbednpst saobraćaja veoma vodi računa o tome kako se deca ponašaju u saobraćaju i da budu bezbedna. Zato svake godine učimo decu kako da se ponašaju u saobračaju . Sistemski pristup je nešto što može da da rezultate na dugoročnom planu. To podrazueva da deca od malih nogu moraju da se vaspitavaju i uče o osnovnim pravilima, da budu vidljivi u saobraćaju, da nose opremu, da prelaze ulicu gurajući bicikl, ali i da pričaju sa roditeljima o svim stvarima u saobraćaju kako bi bili bezbedniji na što bolji načn – istakao je Milan Ilić, savetnik direktora Republičke agencije za bezbednost saobraćaja.

Na kraju posete, predviđena je poseta opštini Ada, gde će se obaviti sastanak sa predstavnicima Udruženja “Duga“, ali i sa predstavnicima lokalne samouprave.

izvor: Pallas radio