Република Србија и Република Српска (РС) обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15.септембар је изабран јер је тог дана 1918.године пробијен Солунски фронт. Овај празник се заједнички обележава у Србији и Републици Српској, симболизујући јединство српског народа.

Тим поводом Општина Нова Црња ће поклонити 100 застава грађанима са територије Општине Нова Црња, који су заинтересовани да управо 15. септембра на својим кућама истакну заставу Републике Србије.

Заинтересовани могу да се пријаве путем поруке на званичној страници Општине Нова Црња са следећим подацима: име и презиме, адреса и контакт телефон, најкасније до уторка 13.09.2022. године до 12,00 часова, с тим да ће првих 100 пријављених добити заставу. Списак добитника објавиће се у уторак у току дана. У среду, 14.09.2022.године доделиће се заставе преко месних канцеларија, како би грађани 15.09.2022.године истакли исте на својим домаћинствима.

Задатак грађана којима је додељена застава је да фотографишу своју кућу са истакнутом заставом и да исту пошаљу путем поруке на званичној страници Општине Нова Црња, све у циљу обележавања овог празника.

Такође, заставе ће се поделити месним заједницама и институцијама и овим путем позивамо све грађане који већ поседују државну заставу Републике Србије да исте истакну на својим домовима како би Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележили на најбољи начин у нашој општини.