Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, посетио је општину Нова Црња и том приликом разговарао са локалним пољопривредницима.

Он је у пратњи покрајинског секретара и представника државних и покрајинских институција, као и представника локалне самоупрве у Новој Црњи, посетио газдинство Бранислава Стојанова. Он се углавном бави сточарством, у тову има око 400 товљеника, као и 40 крмача.

-Веома ми је велика част што је министар обишао наше газдинство, пре свега јер смо користили нека средства преко конкурса за набавку машина, на неким конкурсима повраћај је био 50 одсто, а на неким и до 75 одсто. Била је ово прилика да разговарамо са њим, да му укажемо на проблеме и шта би било добро да се уради како би унапредили прозиводњу. Ове године смо купили сетвоспремач, као и прскалицу. Прошле године купили смо сејалицу, тањирачу и расипач ђубрива. Ми смо првенствено сточари, право пречег закупа користимо и без тога не бих могао да изгурам производњу. Обрађујем 45 хектара државне земље, Што се тиче године, ратари су прошли горе јер је кукуруз подбацио око 40 одсто због суше. Сунцокрет је дао солидан принос, око две и по до три тоне. Што се тиче сточарства, цена свиња је померена, до пре месец и по дана је било баш јако лоше, тако да је сада цена од 190 до 200 динара за килограм – истакао је Стојанов.

Министар Недимовић подсетио је присутне пољопривреднике да је држава недавно повећала премију за млеко са 7 на 10 динара, да су безбеђена средства за 2021. годину и да од 15. октобра креће исплата новца за трећи квартал пољопривредницима. Недимовић се осврнуо и на друге сегменте у пољопривреди.

-Од како је Европска унија успоставила заједничку политику у вези са безбедношћу хране, постоје и одређена правила, ако већ желимо да извозимо на то тржиште које је наш највећи спољнотрговински партнер. Ми ни пилетину, ни јаја ни свињско месо до сада нисмо могли да извозимо. Иза нас је остало доста посла, које је обавила Управа за ветерину, све је урађено што је требало да буде, тако да процедура за извоз пилећег меса креће за недељу дана, док нам је за свињско месо остала завршна контрола. То се пре свега односи на престанак вакцинације против класичне свињске куге, мониторинг над простором и реаговање у кризним ситуацијама. Након тога, очекујемо да у фебруару прођемо контролу и започнемо веома важан посао. Ово није важно само због извоза већ и због транзита. Дакле, сав вишак сточне хране, сав вишак житарица, може да се провуче кроз сточни фонд и ми доијемо већу вредност кроз товљенике, пилетину или јаја и на тај начин повећамо нашу пољопривредну производњу – рекао је министар Недимовић.

Да је врло важан непосредан контак локалних пољопривредника и ресорног министра, као и покрајинског секретара, сматра и предсеник општине Нова Црња, Владимир Бракус, који је додао да је ово била веома лепа прилика да земљорадници на једном месту добију све неопходне информације и прилику да сазнају шта све могу да очекују у наредном периоду.

-Министар и покрајински секретар треба да виде каква је ситуација код наших пољопривредника, директно од сељака да чују који су то проблеми са којим се они суочавају, али и оно што је добро, како би надлежни могли у наредном периоду да доносе што боље одлуке. Општина Нова Црња има посебне програме за пољопривреду, тако да нам је циљ да помогнемо пре свега мањим пољопривредницима који располажу са мање хектара, који тек започињу свој посао, тако да пружамо помоћ за рад у воћњацима, повртњацима, али и ратари увек могу да очекују помоћ. Такође, имамо и одређени програм за сточаре. Сваке године око 30 пољопривредника добије средства – подсетио је председник општине Нова Црња, Владимир Бракус.