Поводом обележавања Међународног дана жена са села, министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић данас је дворцу Нојхаузен у Српској Црњи отворио конференцију на тему положаја жена у селима Србије. 

Општина Нова Црња данас је била домаћин обележавања Међународног дана жена на селу:

Посебно смо почаствовани што је Минситарство за бригу о селу изабрало нашу општину да организује овај леп догађај. Тим поводом, данас смо овде окупили представнице удружења жена из наше општине и околине, као и предузетнице са наше територије. Угостили смо и министра Кркобабића, као и чланове Националног тима за препород села, са којима имамо јако лепу сарадњу – казао је Драган Даничић, заменик председника општине Нова Црња.

Министар Милан Кркобабић је на отварању данашње Конференције на тему положаја жена у селима у Србији истакао да је чињеница да живот дама на селу није лак:

Жене у селима не живе тако сјајно, то је реалност. Али исто тако знамо да су куће у селима управо на женама и судбина села зависи од њих. Ако младе жене и девојке реше да остану у селу и ту заснују породице, онда ће село живети и добили смо битку. Из тог разлога морамо да омогућимо женама да изаберу да остану на селу, а то ће урадити ако имају водовод, локални пут, канализацију, дом здравља и културе, задругу, кров над главом и ако имају од чега да живе. На нама је да им све то омогућимо и то полако и чинимо – рекао је министар Кркобабић.

На изложби, која је у салама Дворца организована поводом обележавања Дана жена са села, своје поризводе и народну радиносст представила су удружења жена „Вретено“ из Иђоша, „Драга Гавриловић“, „Секција ручних радова“ из Радојева, „Ливађанке“, као и Пољопривредно газдинство „Ожеговић“, „Вредни Шумадинци“ Влашка, Асоцијација жена Крајишник и Удружење Кларичана и Кларичанки из Радојева.

Бранкица Микалачки из УЖ „Вретено“ из Иђоша каже да су овакве изложбе и манифестације веома значајне, јер представљају прилику да представе свој рад и све оно шта су чланице способне да ураде и направе:

Данас смо приказале разне рукотворине, бели вез, хеклање, декупаж, израду накита, плетење, као и припрему старинских колача. Бавимо се очувањем традиције кроз старе занате, а настојимо и да то пренессемо на млађе генерације, кроз радионице са ученицима -рекла је Микалачки.

Међу излагачима било је и Удружење жена „Ливађанке“ из Александрова:

Бавимо се неговањем традиције, хуманитарним радом, а држимо и радионице за децу. Шијемо, штрикамо, веземо, радимо народне ношње. Веома су нам значајне овакве прилике да прикажемо свој рад, као и подршка женама са села јер је живот на селу јако тежак-рекла је Љубинка Мишков из овог удружења.