Министарка културе и информисања у Влади Републике Србије Маја Гојковић била је у радној посети Српској Црњи и том приликом обишла дворац Нојхаузен. Циљ великог пројекта, који заједно реализују Србија и Француска, је да се искористи културно наслеђе наше земље. Према урађеном попису, у нашој земљи постоји чак 118 објеката, који спадају у категорију вила, летњиковаца и двораца, међу којима је и Нојхаузен у Српској Црњи:

–Заинтересовали смо француске партнере, обавили консултације са стручњацима, и њихова препорука је била да тај број од 118 смањимо на око 25 објеката који су најспремнији за рестаурацију и за налажење праве намене, која би употпунила културни садржај и туристичку понуду. Један од најпрестижнијих и најочуванијих од тих 25 објеката је свакако Нојхаузен у Српској Црњи. У септембру би требало да француски стручњаци дођу, обиђу све одабране објекте, након чега ћемо започети прву студију изводљивости и препорука шта урадити са оваквим благом – рекла је министарка Гојковић.

Дворац Нојахузен у Српској Црњи саградио је немачки обавештајац и генерал Франц Нојхаузен, коме је дворац требало да служи као летњиковац за одмор и лов. Ово је једини дворац у Банату који је подигнут за време Другог светског рата, за потребе високог официра немачке окупационе војске, а последњи у низу подигнутих двораца у Војводини, који су се градили у периоду од осамнаестог века до почетка Другог светског рата. Из разлога што је најмлађи дворац у Србији, он је потпуно очуван, и у потпуном је власништву Општине Нова Црња, истакао је заменик председника Општине, Драган Даничић:

–Данас је у посети дворцу Нојхаузен министарка Маја Гојковић, како би се упознала са потенцијалима, са оним шта је до сада урађено и са нашим идејама. Идејно решење се односи на термалне бање које се налазе уз дворац, урадили смо пројекат термалног извора и очекујемо помоћ републичке и покрајинске власти како бисмо то реализовали. Пројекат је од изузетбног значаја за нашу општину, али и за целу земљу. Радујемо се доласку француских стручњака и надамо се да ће наш дворац након тога бити приоритет за овај велики пројекат – казао је Даничић.

Извор: Палас радио
Фотографије: Драган Николетић

Прилог ТВ Сантос - „ДВОРАЦ "НОЈХАУЗЕН" НАЈМЛАЂИ ДВОРАЦ У СРБИЈИ“