Republika Srbija i Republika Srpska (RS) obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15.septembar je izabran jer je tog dana 1918.godine probijen Solunski front. Ovaj praznik se zajednički obeležava u Srbiji i Republici Srpskoj, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Tim povodom Opština Nova Crnja će pokloniti 100 zastava građanima sa teritorije Opštine Nova Crnja, koji su zainteresovani da upravo 15. septembra na svojim kućama istaknu zastavu Republike Srbije.

Zainteresovani mogu da se prijave putem poruke na zvaničnoj stranici Opštine Nova Crnja sa sledećim podacima: ime i prezime, adresa i kontakt telefon, najkasnije do utorka 13.09.2022. godine do 12,00 časova, s tim da će prvih 100 prijavljenih dobiti zastavu. Spisak dobitnika objaviće se u utorak u toku dana. U sredu, 14.09.2022.godine dodeliće se zastave preko mesnih kancelarija, kako bi građani 15.09.2022.godine istakli iste na svojim domaćinstvima.

Zadatak građana kojima je dodeljena zastava je da fotografišu svoju kuću sa istaknutom zastavom i da istu pošalju putem poruke na zvaničnoj stranici Opštine Nova Crnja, sve u cilju obeležavanja ovog praznika.

Takođe, zastave će se podeliti mesnim zajednicama i institucijama i ovim putem pozivamo sve građane koji već poseduju državnu zastavu Republike Srbije da iste istaknu na svojim domovima kako bi Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležili na najbolji način u našoj opštini.