Ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Maja Gojković bila je u radnoj poseti Srpskoj Crnji i tom prilikom obišla dvorac Nojhauzen. Cilj velikog projekta, koji zajedno realizuju Srbija i Francuska, je da se iskoristi kulturno nasleđe naše zemlje. Prema urađenom popisu, u našoj zemlji postoji čak 118 objekata, koji spadaju u kategoriju vila, letnjikovaca i dvoraca, među kojima je i Nojhauzen u Srpskoj Crnji:

–Zainteresovali smo francuske partnere, obavili konsultacije sa stručnjacima, i njihova preporuka je bila da taj broj od 118 smanjimo na oko 25 objekata koji su najspremniji za restauraciju i za nalaženje prave namene, koja bi upotpunila kulturni sadržaj i turističku ponudu. Jedan od najprestižnijih i najočuvanijih od tih 25 objekata je svakako Nojhauzen u Srpskoj Crnji. U septembru bi trebalo da francuski stručnjaci dođu, obiđu sve odabrane objekte, nakon čega ćemo započeti prvu studiju izvodljivosti i preporuka šta uraditi sa ovakvim blagom – rekla je ministarka Gojković.

Dvorac Nojahuzen u Srpskoj Crnji sagradio je nemački obaveštajac i general Franc Nojhauzen, kome je dvorac trebalo da služi kao letnjikovac za odmor i lov. Ovo je jedini dvorac u Banatu koji je podignut za vreme Drugog svetskog rata, za potrebe visokog oficira nemačke okupacione vojske, a poslednji u nizu podignutih dvoraca u Vojvodini, koji su se gradili u periodu od osamnaestog veka do početka Drugog svetskog rata. Iz razloga što je najmlađi dvorac u Srbiji, on je potpuno očuvan, i u potpunom je vlasništvu Opštine Nova Crnja, istakao je zamenik predsednika Opštine, Dragan Daničić:

–Danas je u poseti dvorcu Nojhauzen ministarka Maja Gojković, kako bi se upoznala sa potencijalima, sa onim šta je do sada urađeno i sa našim idejama. Idejno rešenje se odnosi na termalne banje koje se nalaze uz dvorac, uradili smo projekat termalnog izvora i očekujemo pomoć republičke i pokrajinske vlasti kako bismo to realizovali. Projekat je od izuzetbnog značaja za našu opštinu, ali i za celu zemlju. Radujemo se dolasku francuskih stručnjaka i nadamo se da će naš dvorac nakon toga biti prioritet za ovaj veliki projekat – kazao je Daničić.

Izvor: Palas radio
Fotografije: Dragan Nikoletić

Prilog TV Santos - „DVORAC "NOJHAUZEN" NAJMLAĐI DVORAC U SRBIJI“